Mat,  Vardagsmat,  Veganskt

Vegofärssås

Snart har det gått en vecka av min veganska månad som jag testar för att förhoppningsvis förbättra min hälsa. Jag har gjort flera recept som jag kommer dela med mig av så småningom, men vi börjar väl med en riktig vardagsklassiker i vegansk tappning. Vad sägs om vegofärssås med glutenfri pasta gjord på fullkornsrismjöl?

Vegofärssås 4-6 portioner

1 msk smakfri kokosolja

1 gul lök

1 stor vitlöksklyfta

500 g Anamma formbar färs av ärta eller valfri vegofärs

380 g (230 g avrunnen vikt) färdigkokta gröna linser

500 g krossade tomater

200 g tomatpuré

1,5 tsk torkad oregano

2,5 tsk lantbuljong från René Voltaire

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk fryst eller torkad persilja

1,5 dl havregrädde (välj en glutenfri variant om du är glutenintolerant)

Salt efter smak

Gör såhär:

Hacka gul lök och vitlök fint. Smält kokosoljan i en stekpanna och stek löken tills den blir lite genomskinlig. Tillsätt vegofärsen och stek ytterligare i några minuter. Häll av vätskan från linserna och skölj dem i en sil. Lägg i dem i stekpannan och rör om. Tillsätt de övriga ingredienserna och smaka av med salt. Låt färsen puttra på spisen till lagom konsistens.

Servera med exempelvis glutenfri pasta, kokt broccoli eller zuccininudlar och strössla över lite B-jäst om så önskas.