Mat,  Sallader,  Veganskt

Vegansk caesarsallad

Annons för Peas of Heaven

En riktigt god caesarsallad går alltid hem hos mig. Problemet är att jag inte är så förtjust i kött utan helst äter vegansk. Därför har jag inte ätit caesarsallad på väldigt länge. Men så fick jag en liten snilleblixt och testade att göra egna veganska substitut för bacon och caesardressing. Chic burger från Peas of Heaven fick agera huvudrollen och det blev otroligt gott!

Här kommer receptet på min variant på caesarsallad för 4 personer.

Caesarsallad 4 portioner

2 paket Chic burger

2 huvuden romansallad

Ca 20 cocktailtomater

Morotsbacon (enligt recept nedan)

Caesardressing (enligt recept nedan)

Vegansk parmesan

Färsk timjan

Gör såhär:

Börja med att tillaga morotsbaconet och caesardressingen enligt recept nedan. Skölj och skär romansalladen i lagom stora bitar. Fördela salladen i fyra skålar. Skölj och dela tomaterna i halvor och fördela även dem i skålarna. Lägg i morotsbacon och häll lite dressing och vegansk parmesan på salladen. Stek Chic burger så att de får fin färg och knaprig yta på båda sidor. Toppa varje salladsskål med en Chic burger, lite färsk timjan och varför inte ännu mer vegansk parmesan?

Morotsbacon

2 stora morötter

1 msk smält kokosolja eller valfri olja

1 krm liquid smoke

1 tsk glutenfri soya

0,5 tsk paprikapulver

0,5 tsk vitlökspulver

0,5 tsk salt

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader (varmluftsugn) eller 200 grader om du har en vanlig ugn. Skala morötterna, hyvla dem tunt på längden med en osthyvel och lägg strimlorna i en bunke. Lägg alla övriga ingredienser i bunken och rör om så att marinaden hamnar på alla morotsstrimlorna. Låt det gärna stå och dra medan du städar undan och plockar fram en plåt med bakplåtspapper. Lägg morotsstrimlorna på plåten så att de inte ligger på varandra. Ställ in plåten i ugnen i ca 15 min. Ta ut morotsbaconen när den fått fin färg.

Vegansk caesardressing

1,5 dl havregrädde (gärna glutenfri)

3,5 msk vegansk majonnäs

1 krm salt

0,5 vitlöksklyfta

3 msk vegans parmesan

Gör såhär:

Lägg havregrädde, majonnäs, salt, vitlök, och vegansk parmesan i en skål med höga kanter. Mixa dressingen slät med en stavmixer.

Det går såklart att använda vanlig parmesan och majonnäs om man inte vill äta veganskt.