Frukost,  Granola,  Veganskt

Vaniljgranola

Den här granola går åt som smör i solsken hemma hos oss. Det är inte bara till frukosten den används. Igår tog dottern en liten skål med granola och satt och knaprade på framför tv:n. Det är som att äta små kakbitar nästan, men helt utan vitt socker och transfetter. Fast godast är det förstås med granola till en skål valfri yoghurt, fil eller kvarg med bär en helgmorgon när man kan sitta och äta frukost länge.

Vaniljgranola

Torra ingredienser:

4 dl glutenfria havregryn

1,5 dl solroskärnor

1,5 dl hirspuffar eller quinoapuffar

1 dl krossat bovete

3 msk chiafrön

1 tsk vaniljpulver

Blöta ingredienser:

0,75 dl hett vatten

3 msk smakfri kokosolja

2-3 msk agavesirap eller honung

Gör såhär:

Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
Koka upp vatten i en kastrull. Ta bort kastrullen från spisen och tillsätt agavesirap/honung och kokosolja. Rör om med en sked eller slickepott så att sötningen och kokosoljan löses upp helt. Häll den heta vätskan över de torra ingredienserna i bunken. Blanda ordentligt så att alla de torra ingredienserna är lite fuktiga.
Häll över granolan på en plåt med bakplåtspapper. Fördela granolan jämnt över plåten.
Grädda i ugnen på 175 grader i varmluftsugn (200 g i vanlig ugn) i ca 25-30 minuter. Rör om då och då så att granolan inte bränns. Mot slutet får man röra om ofta. Granolan är klar när den känns torr och det prasslar lite när du rör om.
Ta då ut granolan ur ugnen och låt granolan stå framme på plåten tills granolan svalnat helt. Häll upp i en ren och torr burk. Förvaras granolan torrt i rumstemperatur så håller den i flera månader, men den äts förhoppningsvis upp innan dess.