Godsaker,  Raw

Salted caramel bites

Mullbär är ett bär som man ofta hittar torkade i mataffären bland torkad frukt. Mullbären är väldigt goda och de har en smak som påminner om vaniljkola. Detta nyttjar man i det här receptet till en riktikt god kolakräm.

Mullbär är rika på bland annat järn och c-vitamin. Bären är söta i smaken men de innehåller ämnet DNJ som tros hämma en stegring av blodsockret och istället balansera blodsockret.

Salted caramel bites 9 st

Kolakräm

2 dl torkade mullbär

3 krm flingsalt

1 msk vatten från blötläggningen

Bottnen

1,5 dl solroskärnor

1 dl glutenfria havregryn

6 dadlar

2 msk kokosolja

1 msk vatten

Topping

40 g mörk choklad

1 tsk kokosolja

Flingsalt

Gör såhär:

Lägg mullbären i glasburk och fyll på med kallt vatten så att det täcker bären. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur tills bären är mjuka, ca 2 timmar.

Sila bort vattnet i en skål för att spara vattnet. Lägg mullbären och 1 msk av blötläggningsvattnet i en bunke och mixa till en slät karamellsås med en stavmixer. Tillsätt 3 krm flingsalt och rör om med en sked.

Mät upp alla ingredienserna till kakbottnen och mixa i en matberedare i ca 3 minuter.

Tryck ut kakbottnen i en form (ca 15×15 cm) med bakplåtspapper. Pressa kakbotten hårt samman med en sked eller händerna för att kakbottnen inte ska smula.

Bred ut kolakrämen jämnt över kakbottnen.

Smält 40 g mörk choklad över vattenbad eller i micron. Tillsätt kokosoljan, rör om och häll chokladen över kakan. Låt chokladen svalna någon minut innan saltet strös på så smälter det inte. Låt kakan stelna lite i kylskåpet innan den skärs upp och äts.