
Salted caramel bites
Mullbär är ett bär som man ofta hittar torkade i mataffären bland torkad frukt. Mullbären är väldigt goda och de har en smak som påminner om vaniljkola. Detta nyttjar man i det här receptet till en riktikt god kolakräm.
Mullbär är rika på bland annat järn och c-vitamin. Bären är söta i smaken men de innehåller ämnet DNJ som tros hämma en stegring av blodsockret och istället balansera blodsockret.
Salted caramel bites 9 st
Kolakräm
2 dl torkade mullbär
3 krm flingsalt
1 msk vatten från blötläggningen
Bottnen
1,5 dl solroskärnor
1 dl glutenfria havregryn
6 dadlar
2 msk kokosolja
1 msk vatten
Topping
40 g mörk choklad
1 tsk kokosolja
Flingsalt
Gör såhär:
Lägg mullbären i glasburk och fyll på med kallt vatten så att det täcker bären. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur tills bären är mjuka, ca 2 timmar.
Sila bort vattnet i en skål för att spara vattnet. Lägg mullbären och 1 msk av blötläggningsvattnet i en bunke och mixa till en slät karamellsås med en stavmixer. Tillsätt 3 krm flingsalt och rör om med en sked.
Mät upp alla ingredienserna till kakbottnen och mixa i en matberedare i ca 3 minuter.
Tryck ut kakbottnen i en form (ca 15×15 cm) med bakplåtspapper. Pressa kakbotten hårt samman med en sked eller händerna för att kakbottnen inte ska smula.
Bred ut kolakrämen jämnt över kakbottnen.
Smält 40 g mörk choklad över vattenbad eller i micron. Tillsätt kokosoljan, rör om och häll chokladen över kakan. Låt chokladen svalna någon minut innan saltet strös på så smälter det inte. Låt kakan stelna lite i kylskåpet innan den skärs upp och äts.


Dadelbollar med jordgubbsgömma

Lyxiga moccabollar
Du kanske också gillar

Piña Colada-glass
juli 30, 2020
Sommarsallad med grillad nektarin
juli 21, 2021