Jul,  Veganskt

Röd surkål

Surkål är inte bara gott utan otroligt nyttigt också med sina probiotika egenskaper. Till jul kan det vara roligt att använda rödkål på grund av den fina färgen, men receptet fungerar precis lika bra med vanlig vitkål. Observera att det däremot inte går att använda salt med jod eftersom att jod är bakteriedödande och vi vill ju ha de goda mjölksyrebakterierna som surkålen innehåller.

Röd surkål

1 kg rödkål

1 msk salt utan jod

Gör såhär:

Strimla rödkålen fint med exempelvis en osthyvel. Lägg kålen i en bunke och strö saltet över och blanda. Låt stå i rumstemperatur i ca 15 minuter så att saltet börjar dra ut vätskan ur kålen. Desinficera en glasburk under tiden du väntar genom att koka burken eller hälla kokhett vatten i den. Det går även bra att sterilisera burken i ugnen på 180 grader.

Tvätta händerna noggrant och knåda kålen för hand för att pressa ut mer vätska. Här kan man även få ut lite aggressioner genom att slå med knytnäven. Jag använder ibland mortelstöten för att riktigt krossa kålen så att vätskan kommer ut.

Lägg lite kål i taget i den rena glasburken och pressa ner ordentligt mellan varven för att få ut alla luftbubblor. Se till att burken inte fylls ända upp till kanten och att kålen täcks med vätskan. Låt burken stå mörkt i rumstemperatur i ca 2 veckor. Den första veckan får man lufta burken 1 gång om dagen genom att öppna och stänga locket. Den sista veckan kan surkålen bara stå och vila. Förvara sedan i kylskåpet. Surkålen är klar att äta!