Godsaker,  Jul,  Raw,  Veganskt

Raw mjuk pepparkaka med lingon och frosting

Ska ni bara baka ett av mina recept till jul skulle jag varmt rekommendera detta. Mjuk pepparkaka med lingon och frosting som är otroligt god. Att kakan är glutenfri, vegansk, nötfri och utan vitt socker är svårt att tro.

Jag har valt att spritsa frostingen på kakan för att jag tycker att det är fint, men det innebär lite merjobb. Vill man att bakningen ska gå lite snabbare kan man bre ut frostingen på kakan direkt när man gjort den, låta den stelna i kylen i en timma och sedan skära upp kakan i bitar.

Raw mjuk pepparkaka med lingon och frosting

Kakbottnen

200 g dadlar

2 dl kokosgrädde (Garant)

3 msk pepparkakskrydda

0,5 krm salt

4 dl havregryn

1 dl krossat bovete

0,5 dl frysta lingon

Frostingen

150 g vegansk färskost (Violife Creamy)

0,2 dl kokosgrädde

1,5 msk agavesirap

Topping

Lingon

Kokos

Gör såhär:

Mixa dadlar och kokosgrädde slätt i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna till kakbottnen utom lingonen och mixa tills ingredienserna är ordentligt blandade. Blanda i lingonen för hand med en slev så att de inte går sönder. Tryck ut smeten i en form med bakplåtspapper i botten. Smeten ska vara 1-1,5 cm tjock. Ställ formen i kylskåpet.

Gör frostingen genom att vispa färskost, kokosgrädde och agavesirap med en elvisp. Lägg frostingen i en spritspåse med tyll och lägg även frostingen i kylskåpet tills den fått en fast konsistens (ca 1 timma).

Ta fram kakbottnen och frostingen ur kylen. Skär kakan i kvadrater (ca 4×4 cm). Spritsa en klick frosting på varje pepparkaka. Toppa med lingon och kokos.