Godsaker,  Mellanmål,  Raw,  Veganskt

Proteinbars

Jag har verkligen inte kunnat hitta ett enda proteinpulver jag gillar, varken innehållsmässigt eller smakmässigt. Då dök den här idén upp. Att göra egna proteinbars och använda kikärtor, havregryn och solrosfrön som proteinkällor. De skulle vara goda, ha bra innehåll och dessutom innehålla så få allergener som möjligt. Resultatet blev de här barsen.

Tål du pumpakärnor kan de användas istället för solroskärnor för lite extra protein.

Proteinbars ca 10-12 st

Kokta kikärtor 230 g avrunnen vikt

4 msk smaklös kokosolja

200 g dadlar

2 krm salt

3 msk kakao

2 dl glutenfria havregryn

1 dl solroskärnor + ca 1 msk till garnering

ca 1 tsk flingsalt

100 g mörk choklad

Gör såhär:

Häll av vätskan från kikärtorna med hjälp av en sil. Skölj kikärtorna med kallt vatten och låt dem rinna av lite. Ta fram en matberedare och lägg i kikärtor, kokosolja, dadlar, salt, havregryn, och kakao. Mixa till allt har blandats väl och klumpat ihop sig till en deg. Tillsätt solroskärnorna och mixa en kort stund till så att de delas lite men ändå ger tuggmotstånd i barsen.

Ta ut degen och rulla den till en lång korv. Dela upp degen i 10-12 bitar. Jag gjorde så att mina bars vägde 60 g st, det blev en lagom portion. Forma alla bitarna till bars med händerna eller tryck ut i en lämplig form om du har det hemma. (Jag använde en tapastallrik med plastfolie i botten.) Lägg barsen på en tallrik eller plåt med bakplåtspapper. Strössla över flingsalt och tryck till så att saltet fastnar.

Smält den mörka chokladen över vattenbad eller försiktigt i micron. Hacka ca 1 msk solroskärnor grovt. Doppa barsen ovansida i chokladen och strö över de hackade solroskärnorna. Låt stelna i kylskåpet.

Hållbara minst en vecka i kylskåp och ca 2 månader i frysen.