Frukost,  Granola,  Veganskt

Pepparkaksgranola

Idag är det den 1:a december och då vill i alla fall jag omsvepas av allt som hör julen till. Den här pepparkaksgranolan ger julkänslan på så många olika sätt. För det första luktar det jul i hela huset när den bakas, för det andra så smakar den pepparkaka och för det tredje så är den väldigt fin att ha framme på köksbänken om man använder en fin glasburk och piffar till den med en fin etikett och en liten grankvist.

Nu när allt är så trist med social distansering och glöggmingel är ett minne blott, så har jag ett förslag. Varför inte baka en sats pepparkaksgranola och ge bort den till någon som behöver muntras upp? Jag vet att en sån gåva skulle göra mig överlycklig!

Pepparkaksgranolan smakar så gott tillsammans med granatäpplekärnor och naturell yoghurt (jag använde soygurt från Planti).

Pepparkaksgranola

5 dl glutenfria havregryn

2 dl solroskärnor

2 dl krossat bovete

0.5 dl chiafrön

3 msk pepparkakskrydda

1,75 dl vatten

4 msk smakfri kokosolja

5 msk agavesirap/honung

7 torkade fikon (det går även bra att använda russin eller torkade tranbär eller att utesluta torkad frukt helt)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 170-175 grader (gäller varmluftsugn, 200 grader för vanlig ugn)

Ta fram en skål och mät upp havregryn, solroskärnor, krossat bovete, chiafrön och pepparkakskrydda. Blanda ordentligt med en sked.

Hetta upp vatten i en kastrull. Tillsätt sedan kokosolja och agavesirap/honung så att det smälter. Rör om och häll den varma vätskan över de torra ingredienserna i skålen. Blanda väl med skeden så att alla de torra ingredienserna blir lite fuktiga.

Ta fram en plåt, gärna en djupare variant. Klä plåten med ett bakplåtspapper och fördela ut granolan jämnt över plåten. Hacka sönder allt för stora bitar med skeden annars blir de inte genombakade och sega stället för knapriga. Grädda granolan i ugnen i ca 30 min. Rör om efter 10-15 min och därefter är det bra att röra om med ca 5 minuters mellanrum för att undvika att granolan bränns. Granolan är klar när det låter prassligt när man rör om.

Ta ut granolan och låt den svalna helt på plåten. Hacka de torkade fikonen och strö ut dem över granolan. När granolan svalnat hälls den upp i en glasburk och förvaras i rumstemperatur.