
Nobake Cheesecake med mango och lime
Igår fick jag en idé om en cheesecake som bakas utan ugn och då var jag tvungen testa direkt. Det blev ett väldigt lyckat experiment. Inte så söt, utan perfekt efter påskmiddagen eller när som helst. Jag hade laddat upp hemma med färska bär så dekorationen fick bli en kavalkad av bär, men det skulle gott räcka att dekorera med mango och lime. Den här cheesecakeen är glutenfri, nötfri och vegansk så den passar de flesta.

Nobake Cheesecake med mango och lime 10-12 portioner
Botten:
200 g dadlar
4 dl glutenfria havregryn
2 dl riven kokos
1 dl flytande eller mjuk kokosolja
2 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g vegansk färskost (Violife creamy tycker jag är godast)
250 g kokosgrädde
450 g fryst mango + 50 g till dekoration
2-3 msk agavesirap
Saften från 1 ekologisk lime
1 msk agar agar
Garnering:
Exempelvis bär, mango, lime, limezest, citronmeliss
Gör såhär:
Mixa alla ingredienserna till kakbotten ordentligt i en matberedare. Om kokosoljan är hård kan du köra den i mikron en kort stund så att den mjukas upp innan du mixar. Tryck ut den smuliga kakbotten i en pajform (ca 20 cm i diameter), se till att packa botten hårt så att den blir fast. Ställ in kakbotten i kylen.
Tina mangon. Mixa alla ingredienserna till fyllningen i en matberedare eller med en stavmixer direkt i grytan. Koka upp smeten under omrörning. Detta gör man för att aktivera det veganska gelantinet agar agar. Ta snabbt bort grytan från spisen och häll fyllningen i pajformen över kakbotten.
Låt cheesecaken vila i kylskåpet i minst en timma.
Garnera innan servering med exempelvis jordgubbar, lime, hallon, zest från limen som användes till fyllningen.


Vegansk morotskaka
Du kanske också gillar

Guldmjölkspasta
november 24, 2020
Krämig grön pasta
september 25, 2020