Frukost,  Granola,  Veganskt

Lyxgranola

Vad är godare än granola till frukost? Lyxgranola med frystorkade bär och kakaonibs såklart!

På semestern var jag och familjen några dagar i Stockholm. Det blev inte så mycket shopping för min del, men på Hötorgshallen gick jag loss och köpte en massa frystorkade bär, kakaonibs och kokoschips. En del av det har fått åka ner i den här galet goda, knapriga och somriga granolan.

Vill man göra en enklare variant kan man hoppa över vaniljpulvret och byta ut bären mot exempelvis russin, torkade blåbär eller aprikoser som är lite lättare att få tag på i mataffären.

Lyxgranola

5 dl glutenfria havregryn

2 dl solroskärnor

2 dl krossat bovete

0,5 dl chiafrön

1 tsk vaniljpulver

1,75 dl vatten

4 msk smakfri kokosolja

5 msk agavesirap eller honung

1 dl riven kokos

3 msk kakaonibs

2-3 dl frystorkade bär (jag använde jordgubbar, hallon och björnbär)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 170-175 grader (gäller varmluftsugn, 200 grader för vanlig ugn)

Ta fram en skål och mät upp havregryn, solroskärnor, krossat bovete och chiafrön. Blanda ordentligt med en sked.

Hetta upp vatten i en kastrull. Tillsätt sedan kokosolja och agavesirap/honung så att det smälter. Rör om och häll den varma vätskan över de torra ingredienserna i skålen. Blanda väl med skeden så att alla de torra ingredienserna blir lite fuktiga. 

Ta fram en plåt, gärna en djupare variant. Klä plåten med ett bakplåtspapper och fördela ut granolan jämnt över plåten. Hacka sönder allt för stora bitar med skeden annars blir de inte genombakade och sega stället för knapriga. Grädda granolan i ugnen i ca 30-40 min. Rör om efter 10-15 min och därefter är det bra att röra om med ca 5 minuters mellanrum för att undvika att granolan bränns. Granolan är klar när det låter prassligt när man rör om. 

Ta ut granolan och låt den svalna helt på plåten. Tillsätt sedan kokos, kakaonibs och frystorkade bär. Blanda och upp granolan i en glasburk och förvaras i rumstemperatur.