
Lingonchiasylt
Den här hösten fanns det väldigt mycket lingon i skogen. Jag har en snäll svärmor som plockat lingon åt mig så jag har ett litet lager i frysen. Har man inte det så går det lika bra att köpa i mataffären.
Lingon är ett riktigt superbär då de innehåller mängder med vitaminer, antioxidanter och mineraler. Lingon sägs minska inflammation i kroppen, stötta immunförsvaret och balansera blodsockret.
Att starta dagen men havregrynsgröt, banan, hemmagjord lingonsylt (utan vitt socker) och skummad havremjölk är därför en riktigt bra idé!

Lingonchiasylt
2,5 dl lingon
0,5 dl vatten
2 krm vaniljpulver
1 msk agavesirap eller annan sötning
1 msk chiafrön
Gör såhär:
Mät upp lingon och vatten i en kastrull. Koka upp och låt småputtra i ca 5 minuter under omrörning. Dra av grytan från spisen och tillsätt vaniljpulver, agavesirap och chiafrön. Blanda väl och häll upp sylten i en väl rengjord glasburk. Låt sylten svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylskåpet. Sylten innehåller inga konserveringsmedel så den håller i 1-2 veckor i kylen. Det går även bra att frysa den för längre hållbarhet.
Tips! Frys sylten i isfomar så att det är lätt att ta upp lagom mängd vid behov.


Apelsinchokladbollar

Bön- och groddhummus
Du kanske också gillar

Solrosspread / Notella
april 15, 2020
Bön- och groddhummus
december 15, 2020