Grillat,  Mat

Grekiska vegospett

Jag älskar grillat på sommaren, det finns inte mycket som slår det! De här spetten har blivit storfavoriter den här sommaren, men jag tänker att jag kommer fortsätta att göra dem även när grillsäsongen tagit slut. Då kommer jag forma dem till biffar och tillaga i stekpannan.

Grekiska vegospett  4 st

300 g Anamma formbar färs av ärta

0,5-0,75 tsk salt

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

0,5-1 krm cayennepeppar (beroende på hur starkt man gillar)

0,5 krm grovmalen svartpeppar

En näve färsk persilja eller 1,5 msk fryst persilja

1 vitlöksklyfta

50 g fetaost, vegansk eller vanlig

5 soltorkade tomater (motsvarande ca 25 g)

Gör såhär:

Ta upp vegofärsen ur frysen ca en timma innan så att den hinner tina. Lägg också fyra grillspett i blöt så att de inte tar eld när de grillas.

Lägg färsen i en skål. Tillsätt alla kryddorna, riv i vitlöksklyftan, hacka de soltorkade tomaterna, bryt i fetaosten och blanda alla ingredienserna väl. Dela upp smeten i fyra lika stora delar. Forma till långa korvar och stick in grillspetten hela vägen igenom.

Grilla spetten tills de får fin färg. Servera med exempelvis ugnsrostad potatis, tzatziki, oliver och sallad.