Frukost

Goda nyttigheters fröknäckebröd

Att detta recept publiceras på bloggen först nu är nästan skandal! Det här receptet var det allra första recept jag skapade själv och jag har bakat det hundratals gånger. Fröknäckebröden är både goda och fina så jag brukar ha de stående framme på köksön, men nackdelen ämed det är att nästa gång jag kommer in i köket så är hälften uppätet! 🙂

Något jag gör för att underlätta för mig själv är att jag mäter upp de torra ingredienserna i den bunken jag ska baka i just nu plus att jag samtidigt lägger lika mycket i två till tre glasburkar. Det är en fördel om burkarna rymmer lite mer än bara de torra ingredienserna. Då kan man nämligen nästa gång man bakar bara hälla i hett vatten och olja direkt i burken, blanda med en sked och sedan baka ut enligt beskrivningen. Superenkelt och minimalt med disk! Sånt gillar man ju!

Knäckebröden är såklart glutenfria, sockerfria och galet goda enligt oberoende källor!

Fröknäcke med färskost chevré, persikor, raw honung och timjan.
Är du vegan kan jag rekommendera att blanda Violife creamy med riven pepparrot. Så gott!

Goda nyttigheters fröknäckebröd 2 plåtar

2 dl majsmjöl

1 dl krossat bovete

1 dl solroskärnor

1 krm salt

0,5 dl smält smakfri kokosolja eller neutral rapsolja

2 dl hett vatten

Topping

Krossat bovete, flingsalt och chiafrön

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader för varmluft eller 175 grader i vanlig ugn. Koka upp vatten i en vattenkokare eller på spisen. Ta fram en bunke och mät upp majsmjöl, krossat bovete, solroskärnor och salt. Tillsätt det heta vattnet och oljan. Blanda väl med en slev/sked.

Klicka ut degen mitt på två bakplåtspapper som ligger direkt på köksbänken (detta för att kanterna på plåten annars är ivägen när man kavlar). Ta ett tredje bakplåtspapper och placera över den ena degen. Tryck ut den varma degen med händerna och kavla sedan ut så tunt att solroskärnorna tar emot. Förflytta det övre bakplåtspappret till den andra degen och gör samma sak. Lägg bort det övre bakplåtspappret, men spara det.

Strössla över krossat bovete, chiafrön och flingsalt. Här kan du välja annan topping om man vill eller bara flingsalt, flingsaltet är viktigast! Lägg tillbaka det tredje bakplåtspappret för sista gången på en deg i taget och dra försiktigt med handen över för att få toppingen att fästa i degen.

Vill du ha raka bitar kan du trycka (ej skära) skåror i degen med en vass kniv.

Ta fram två plåtar och bakplåtspappren med degarna på plåtarna. Grädda i 1 timma, men ha lite koll mot slutet för det kan skilja från ugn till ugn. När de är klara bågnar knäckebrödet lite och du kan trycka på mitten för att se så att det är hårt. Låt svalna och bryt sedan isär knäckebröden.

Förvara i rumstemperatur och borta från fukt.

Att förbereda de torra ingredienserna i flera burkar när man ändå bakar underlättar för nästa bakning. Perfekt också som gå-bort-present!