Bollar,  Chokladbollens dag,  Godsaker,  Raw,  Veganskt

Dadelbollar

De här dadelbollarna är mina favoriter. De smakar precis som vanliga chokladbollar, men man slipper knastret av strösocker mellan tänderna. Dessutom är de glutenfria och veganska så de flesta kan äta dem.

Här har jag gjort en sats med dadelbollar enligt grundreceptet nedan och en sats med mintsmak.

Dadelbollar

200 g dadlar

1,5 dl kokosgrädde

2 krm vaniljpulver

0,5 krm salt

2,5 msk kakao

3 dl glutenfria havregryn

Riven kokos att rulla bollarna i

Gör såhär:

Mixa alla ingredienserna utom havregrynen i en matberedare till det har blivit en slät smet. Tillsätt havregrynen och mixa en kort stund till. Ställ eventuellt in smeten i kylskåpet en stund medan du röjer undan lite i köket. Då hinner smeten stelna lite och bli lättare att forma.

Ta fram en djup tallrik och häll upp lite kokos i den. Forma sedan smeten till bollar och rulla dem i kokos.

För mintsmak på dadelbollarna hade jag i två stjälkar med ca 10 myntablad på varje stjälk när jag mixade första gången så att de skulle bli ordentligt finfördelade. Har man istället pepparmyntsolja hemma kan man ta några droppar av den.

Kokosen till mintchokladbollarna färgade jag grön genom att mixa några myntablad och spenatblad tillsammans med kokos. Sedan pressade jag kokosen och bladen mot kanten av bunken för att få så mycket grön färg som möjligt på kokosen. Lite större bitar av gröna blad plockade jag bort innan jag rullade bollarna i kokosen.

En kommentar