Chokladbollens dag,  Godsaker,  Veganskt

Chokladmums

När jag gjorde det här receptet var det meningen att det skulle bli en slags glutenfri, vegansk och raw variant av kärleksmums. Det blev inte riktigt så, men sonen kom på ett bra namn till kakan. Chokladmums. En slags chokladbollsbotten med frosting med en liten hint av kaffesmak.

Chokladmums

Kakbottnen:

200 g dadlar

2 dl kokosgrädde (jag använder alltid Garants kokosgrädde)

5 dl glutenfria havregryn

0,5 tsk vaniljpulver

2 msk kakao

1 krm salt

Frosting:

0,5 dl kokosgrädde

200 g vegansk färskost Violife Creamy

2,5 msk kakao

1,5 msk agavesirap

2 msk kaffe

Topping:

Riven kokos

Gör såhär:

Brygg kaffet till frostingen och låt det svalna.

Mixa alla ingredienser till kakbottnen utom havregrynen i en matberedare. Mixa till en slät smet. Häll i havregrynen och mixa en stund tills allt är blandat. Forma kakbottnen till en 2 cm hög rektangel eller kvadrat i en form med bakplåtspapper i. Ställ in kakbottnen i kylskåpet för att stelna till lite.

Gör frostingen genom att vispa alla de ingredienserna med en elvisp till en slät och fluffig smet. Bred ut frostingen på kakbotten och strö över kokosen. Låt stelna i kylskåpet i minst en timma. Skär sedan upp kakan i små kvadrater.

Kakan går bra att förvara i kylskåpet i några dagar men den går också bra att frysa.