Godsaker,  Granola,  Veganskt

Chokladdoppade granolakakor

När jag bakar blir det oftast mjuka kakor i form av bollar, men jag blev sugen på att göra något mer knaprigt. Jag ville göra en nyttigare variant av havrekakor och det här blev resultatet. Chokladdoppade granolakakor som faktiskt kom väldigt nära både smak och konsistens av de havrekakor man kan köpa på café. Jag använde min vaniljgranola i receptet, men det går säkert bra med någon annan granola också.

Granolakakor

3 dl vaniljgranola

0,5 dl mjuk eller smält kokosolja

75 g mörk choklad (gärna sockerfri)

Smält eller mjuka upp kokosoljan genom att köra den lite i micron om det behövs. Mixa granolan med kokosoljan i en matberedare tills allt är ordentligt blandat.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Lägg lite granolablandning i en form på plåten och packa granolan hårt. Jag använde en stansring (7 cm i diameter) med en tillhörande press, men det går lika bra med en pepparkaksform och en sked att pressa med.
Ställ plåten med kakorna i frysen. Under tiden du väntar på att kakorna ska stelna smälter du mörk choklad i micron eller över vattenbad.
Efter ca 15 min tar du ut kakorna ur frysen och doppa dem snabbt till hälften i den smälta chokladen. Låt chokladen stelna genom att sätta in kakorna i frysen igen.
Förvara sedan kakorna kallt, antingen i kylskåpet eller i frysen. Ta ut dem precis innan de ska ätas. Låt inte kakorna blir varmare än 25 grader, då smälter kokosoljan och eftersom att det är den som håller kakorna samman så faller kakorna isär.