Godsaker,  Raw,  Veganskt

Chokladcheesecake

Den här chokladcheesecaken blev riktigt god. Att den är glutenfri, vegansk, nötfri och utan vitt socker gör det knappast sämre. Då kan nämligen alla i vår familj äta den.

Chokladcheesecake 10-12 portioner

Botten:

200 g dadlar

4 dl glutenfria havregryn

2 dl riven kokos

1 dl flytande eller mjuk kokosolja

2 msk kallt vatten

Fyllning:

300 g kokosgrädde

100 g choklad (Jag använde ljus choklad från Rawchokladfabriken) 

200 g vegansk färskost (Violife creamy)

1,5 msk agavesirap

2,5 msk agar agar

(1 msk kakao)

Garnering:

50 g mörk choklad

Jordgubbar, hallon, blåbär, citronmeliss, tusenskönor

Gör såhär:

Mixa alla ingredienserna till kakbottnen ordentligt i en matberedare. Om kokosoljan är hård kan du köra den i mikron en kort stund så att den mjukas upp innan du mixar. Tryck ut den smuliga kakbottnen i en pajform (ca 20 cm i diameter) med löstagbar kant, se till att packa bottnen hårt så att den blir fast. Ställ in kakbottnen i kylskåpet.

Öppna en konservburk med kokosgrädde. Rör runt så att det krämiga blandar sig med den tunnare vätskan. Häll i 300 g kokosgrädde i en gryta. Bryt ner chokladen och tillsätt färskost, agavesirap och agar agar. Om du använder ljus choklad, som jag gjorde, så kan du behöva tillsätta 1 msk kakao. Värm alla ingredienserna försiktigt på spisen. Rör om hela tiden till chokladen har smält och allt har blandats helt.

Ta ut kakbottnen från kylskåpet och häll fyllningen i formen. Ställ cheesecaken i kylskåpet tills den stelnar, minst en timma men helst över natten.

Vill du garnera med chokladmönster kan du smälta 50 g mörk choklad i mikron eller över vattenbad. Låt chokladen svalna något och häll sedan över den i en spritspåse. Sätt en påsklämma upptill på påsen så att inget läcker ut. Klipp ett litet hål längst ner på spritspåsen. Spritsa ut mönster eller blommor på en plåt/skärbräda med bakplåtspapper. Ställ in dina chokladmönster i kylskåpet

Ta loss kanten på formen och garnera cheesecaken med valfria bär/frukt och eventuellt chokladmönster eller hackad choklad.