Chokladbollens dag,  Frukost,  Granola,  Veganskt

Chokladbollsgranola

Den här granolan hittade jag på sent en kväll när jag var sugen på chokladbollar. Den smakar inte direkt som chokladbollar utan mer som krossade chokladkakor, men jag kom inte på något bättre namn ändå. Ingredienserna är i alla fall inspirerade av chokladbollar.

Chokladbollsgranola

5 dl glutenfria havregryn

3 msk chiafrön

1,5 dl quinoapuffar

1,5 dl solroskärnor

2 msk kakao

0,5 tsk vaniljpulver

1 nypa salt

. . . . . . .

0,75 dl hett vatten

3 msk honung eller agavesirap

3 msk kokosolja

. . . . . . .

0,5 dl riven kokos

3 msk kakaonibs

. . . . . . .

Gör såhär:

Blanda havregryn, chiafrön, quinoapuffar, solroskärnor, vaniljpulver, och kakao väl i en bunke.

Koka upp 0,75 dl vatten i en gryta. Tillsätt honungen/agavesirapen och kokosoljan i det heta vattnet. Rör om tills honungen och kokosoljan smält.

Häll vätskan över gryn- och fröblandningen i bunken och rör runt ordentligt och häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda granolan i 175 grader (150 grader i varmluftsugn) i ca 25-40 minuter beroende på ugn. Rör om då och då så att granolan inte bränns, var extra uppmärksam mot slutet.

Ta ut granolan ur ugnen när granolan inte är fuktig längre och låt den svalna helt. Tillsätt riven kokos och kakaonibs. Förvara granolan i en burk i rumstemperatur. 

Visste du att kakaonibs är fermenterade och torkade kakaobönor som krossats. Kakaobönor innehåller mängder med nyttiga ämnen som exempelvis C-vitamin, magnesium, kalcium, järn och omega 3.

2 kommentarer