Godsaker,  Sylt,  Veganskt

Blåbärschiasylt med vanilj

Nu finns det massor med blåbär i skogen. Visst är det gott att äta dem bara som de är med lite kokosmjölk eller att frysa ner och använda till smoothie, men nu var jag sugen på bananplättar med sylt så det fick det bli. Den här gången testade jag att tillsätta lite vaniljpulver i sylten och det passade väldigt bra till blåbären.

Blåbärschiasylt

2,5 dl blåbär

2 msk vatten

1 tsk agavesirap

1 krm vaniljpulver

1,5 msk chiafrön

Gör såhär:

Se till att blåbären är rensade och sköljda. Lägg bär och vatten i en gryta och koka upp försiktigt på medelvärme under omrörning. Mosa bären litegrann med en slev men lämna gärna några hela bär. Ta bort grytan från plattan och tillsätt agavesirap, vaniljpulver och chiafrön. Rör om ordentligt. Häll upp sylten i en väl rengjord glasburk. Sätt på locket och låt sylten svalna lite i rumstemperatur innan den förvaras i kylskåpet.

Lite pudrat rismjöl ger en illusion av florsocker på bananplättarna med kokosgrädde och blåbärschiasylt