Frukost,  Godsaker,  Sylt,  Veganskt

Aprikosmarmelad

Det är säkert många med mig som är uppvuxna med rostmackor och marmelad. Jag äter det sällan nu för tiden men ibland kan det vara gott med lite hemmagjord marmelad. Den här marmeladen är gjord på torkade aprikoser så den kan man göra när som helst på året. Jag använde en soft variant av torkade aprikoser men om man vill använda de torrare kan man blötlägga dem någon timma innan eller tillsätta mer vatten vid kokningen.

Att göra marmelad av torkad frukt blir väldigt gott ochjag har även ett recept på fikonmarmelad som jag varmt kan rekommendera! Det hittar du här.

Aprikosmarmelad

200 g torkade aprikoser

4 dl vatten

1,5 tsk citronsaft

Gör såhär:

Skär aprikoserna i små bitar. Mixa vatten och aprikoser i en matberedare eller mixer. Jag gillar att ha lite bitar kvar. Häll över blandningen i en gryta och låt det sjuda under omrörning till lite lösare än önskad konsistens. Tillsätt citronsaften och rör om. Häll upp marmeladen i en väl rengjord glasburk och sätt på locket. Låt svalna i rumstemperatur.

Servera gärna på nybakade havrescones!

Marmeladen innehåller inga konserveringsmedel och håller därför inte så länge i kylskåpet. Ett tips är att frysa marmeladen i isformar. Då kan man enkelt plocka upp en portion i taget ur frysen.