Bollar,  Chokladbollens dag,  Godsaker,  Jul,  Julgodis,  Raw,  Veganskt

Apelsinchokladbollar

Min sambo är ingen gottegris men bjuder man på något som smakar apelsinchoklad tackar han aldrig nej. Därför skapade jag det här receptet och det blev populärt hos alla i familjen.

Apelsinchokladbollar

200 g dadlar

1,5 dl kokosgrädde

2 krm vaniljpulver

0,5 krm salt

2,5 msk kakao

Finrivet skal från 1 ekologisk apelsin

1 msk färskpressad apelsinsaft

3 dl glutenfria havregryn

Topping:

150 g mörk choklad (gärna vegansk)

Apelsinskal från ekologisk apelsin

Gör såhär:

Mixa alla ingredienserna utom havregrynen och ingredienserna till toppingen i en matberedare till det har blivit en slät smet. Tillsätt havregrynen och mixa en kort stund till. Ställ eventuellt in smeten i kylskåpet en stund medan du röjer undan lite i köket. Då hinner smeten stelna lite och bli lättare att forma.

Rulla smeten till bollar i valfri storlek. Bryt ner chokladen i ett högt glas och smält chokladen försiktigt i micron. Spetsa en boll på en grillpinne och doppa chokladbollen i chokladen. Peta av chokladbollen från grillpinnen med hjälp av en gaffel och lägg chokladbollen på ett galler eller ett fat med bakplåtspapper. Strössla över grovt rivet apelsinskal. Upprepa proceduren med alla chokladbollarna och ställ i dem i kylskåpet så att chokladen stelnar.